Vrijbaanvoorvernuft
Image default
Financieel

Ik ben mijn baan verloren door corona, kan ik geld lenen om mijn vaste lasten te blijven betalen?

Het maakt niet uit of je al jaren een vaste baan hebt, of nog maar een paar maanden in loondienst bent. Je baan verliezen door Corona is een enorme klap. Niet alleen voel je nu allerlei emoties, ook op financieel gebied komt er ineens van alles op je af. Je loon valt ineens weg, je moet een uitkering gaan aanvragen en op zoek naar een nieuwe baan. Het kan ook zomaar zijn dat je ineens je vaste lasten niet meer kunt betalen. Kun je dan geld lenen om dat op te vangen? En is dat verstandig om te doen? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Kun je geld lenen met een uitkering?

As je je baan verliest, is het allereerst belangrijk om een WW uitkering aan te vragen. Het kan echter zijn dat je met je uitkering niet meer in staat bent om je vaste lasten te betalen. Kun je dan een geldlening afsluiten? Vaak is dit niet gemakkelijk. Leen je namelijk geld van een bank, dan willen ze er uiteraard van overtuigd zijn dat je het bedrag van de lening, inclusief de rente, terug kunt betalen. Er zijn toch een paar mogelijkheden waarop je geld zou kunnen lenen als je je baan bent kwijt geraakt door Corona.

Je woning als onderpand

Heb je een laag inkomen, omdat je je baan bent kwijtgeraakt door Corona? Dan zijn er niet veel banken die staan te springen om jou te helpen. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat je een stabiel inkomen hebt. Heb je echter een eigen woning? Dan worden de mogelijkheden ineens wat groter. Je kunt je woning dan namelijk opgeven als onderpand. Dus als je een eigen woning hebt, dan zou je een lening kunnen afsluiten bij de bank. Reken echter niet op een heel hoog leenbedrag.

Geld lenen bij Sociale Banken Nederland

Een tweede optie om geld te lenen als je je baan bent kwijtgeraakt door Corona, is de SBN – Sociale Banken Nederland. Deze niet-commerciële banken kijken vrijblijvend met je mee naar de mogelijkheden. Als je echt een lening nodig hebt, dan kun je van de SBN een sociaal krediet krijgen. dit is een persoonlijke lening. Je leent dus een vast bedrag en je begint ook direct met het aflossen van dit bedrag. Zo weet je vanaf het begin waar je aan toe bent. Dit is een mooie manier om verantwoord geld te lenen.

Probeer te besparen

In plaats van een lening afsluiten om je vaste lasten te betalen, zou je ook kunnen kijken of je misschien kunt besparen op je vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om goedkoper boodschappen te doen? Doe dit dan. Zijn er abonnementen die je op zou kunnen zeggen? Kun je bijvoorbeeld buiten gaan sporten in plaats van in de sportschool? Dit zijn allemaal manieren om snel geld te besparen, zodat je je vaste lasten kunt blijven betalen, ook als je nu even wat minder inkomen hebt met een uitkering.