Vrijbaanvoorvernuft
Image default
Zakelijke dienstverlening

5 redenen om ingenieur te worden

89% van de ingenieurs geeft aan plezier te hebben op hun werk, en opnieuw hetzelfde carrièrepad te kiezen. Hoe kan dit toch? Engineering is toch helemaal niet zo interessant?

Een beroep in de mechanical engineering klinkt misschien niet heel spannend. Hele dagen bezig zijn met het onderzoeken en realiseren van technologische ontwikkelingen, CAD tekeningen realiseren en het maken van prototypes. Toch is het een essentieel beroep in de huidige samenleving. In dit artikel laten we alle suffe vooroordelen over het beroep achterwege, en voorzien wij je van 5 redenen waarom het loont om ingenieur te worden.

1. Bouw je eigen wereld

Ingenieurs zijn constant bezig met het ontwikkelen van technologische innovaties, die invloed hebben op de samenleving. Een carrière in de mechanical engineering betekent dus ook dat je invloed hebt op de samenleving, en de toekomst van de samenleving. Door het ontwikkelen van slimme technologische toepassingen kun jij dus invloed hebben op de wereld om je heen. Jij bouwt als het waren dus je eigen wereld.

2. Stel je toekomst veilig

Naast dat je invloed hebt op de toekomst van de samenleving, biedt een baan in de engineering branche je ook de mogelijkheid om je eigen toekomst veilig te stellen. Werktuigbouwkunde is namelijk een veilige carriere met een mooie toekomst op lange termijn. Dit is een sector die zich blijft ontwikkelen, en waar altijd mensen in nodig zullen blijven. Het is niet zo dat na 10 jaar alle ontwikkelingen wel gerealiseerd zijn. Er blijven nieuwe innovaties komen. De ingenieursbureau’smv spelen in op de wens van de samenleving en de ontwikkeling op gebied van economie en maatschappij.

Alleen in Engeland waren er in het jaar 2020 al zo’n 2 miljoen nieuwe vacatures voor ingenieurs. Genoeg kansen op de arbeidsmarkt dus. Daarnaast is er een tekort aan gekwalificeerde ingenieurs, wat hogere salarissen betekent.

3. Een goed salaris

Vaak moet je een universitaire studie afronden om uiteindelijk in de werktuigbouwkunde branche te werken. Is dit het waard? Dat ligt aan jezelf. Een groot voordeel is wel dat er in deze branche uitstekende salarissen worden betaald, ruim hoger dan het landelijk gemiddelde salaris.

Het gemiddeld jaarsalaris van een recentelijk afgestudeerde ingenieur is namelijk zo’n 30.000 euro. Dat is het op een na hoogste van alle studies die je kunt volgen. Enkel geneeskunde of tandheelkunde studenten verdienen meer.

Wordt je opgeleid tot technici? Dan kan je salaris al snel oplopen tot zo’n 40.000 tot 45.000 euro. 

Met veel ervaring en professionele kwalificaties zou je al snel zo’n 80.000 euro per jaar verdienen. Niet verkeerd toch?

4. Een beroep waar je het verschil kan maken

Zoals uitgelegd bij het eerste punt, maak je als mechanisch ingenieur echt het verschil in de samenleving. Een baan in deze branche betekent dat je kunt helpen bij het oplossen van de grootste wereldwijde uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, zoals klimaatverandering, cyberveiligheid, vergrijzing, voedsel, schoon water en duurzame energieopwekking. 

Jouw bijdrage kan dus de wereld doen veranderen.

5. Je bent als mechanisch ingenieur niet verbonden aan één industrie

Word je later tandarts, dan werk je je hele leven lang in de tandheelkunde. Word je piloot? Dan zul je altijd in de vliegwereld werken. Kies je ervoor om in de mechanical engineering te gaan werken? Dan ben je niet gebonden aan één industrie, elke industrie heeft namelijk behoefte aan goede ingenieurs. Of je nu wilt werken in de auto-, vlieg-, ruimtevaart-, gezondheids-, of technologiebranche, iedereen heeft behoefte aan goede ideeën van werktuigbouwkundigen.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/mechanical-engineering