Vrijbaanvoorvernuft
Image default
Eten en drinken

Helpen Zoete Aardappels of Verhinderen ze Gewichtsverlies?

Zoete aardappelen zijn populair voor veel redenen, denk aan hun mooie kleur, natuurlijke zoete smaak en veelzijdigheid. Als je graag gewicht wilt verliezen, vraag je jezelf misschien of deze voedzame en zetmeelrijke knollen helpen bij het behalen van je doel.

Helaas is er geen simpel ja/nee antwoord. In het algemeen kunnen zoete aardappels een gezond gewicht beïnvloeden, maar er zijn veel factoren om aan te denken: o.a. kookmethodes en specerijen.

Gewichtsbeheersing

Zoete aardappels (Ipomoea batatas) zijn een type van voedingsrijke wortelgroente. Ze bevatten complexe koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die drie of meer suikers aan elkaar linken, inclusief vezels. Complexe koolhydraten hebben meer voedingsstoffen dan simpele en geraffineerde koolhydraten – degene die je terugvindt in voedsel als wit brood of tafelsuiker.  Andere groentes, denk aan fruit, volkoren en peulvruchten zijn voorbeelden van voedsel rijk aan complexe koolhydraten.

Promoot vol voelen

Zoete aardappelen laten jou langer vol voelen, dankzij hun hoge vezegehalte. In het bijzonder bevatten ze oplosbare vezels, dit type vormt een gelachtige consistentie in jouw spijsverteringskanaal. Dit helpt bij het vertragen van de spijsvertering. Als een resultaat voel je alsof je minder voedsel wilt eten. Daarom is eten rijk aan oplosbare vezels fijn bij gewichtsbeheersing.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies resulteert uit een lagere calorie-inname. Je moet dus minder calorieën innemen dan dat je weer verbrand. Door het promoten van je vol voelen, helpen zoete aardappels je bij het eten van minder calorieën.

Ongekookte zoete aardappels zijn 77% water en 13% vezels. Dit betekent dat ze je lang helpen bij het vol voelen met weinig calorieën terwijl ze je genoeg energie verschaffen.

Een review die keek naar 48 studies vond dat het eten van meer vezels gedurende 12 maanden geassocieerd was met een aanhoudend gewichtsverlies van minstens 5% bij elke deelnemer. Een kleine achtweekse studie met 58 mensen die op kantoor werken, had gelijkaardige uitkomsten. Deelnemers die 1 maaltijd per dag vervingen met een maaltijdvervanging die 132 gram aan witte aardappel bevatte, verloren 5% gewicht, vet en middenarmomtrek dan de controlegroep.

Echter, deze resultaten waren waarschijnlijk het resultaat van het vervangen van een dagelijkse maaltijd met een formule die minder calorieën bevatte. Er is geen magisch ingrediënt in zoete aardappels die helpt bij gewichtsverlies of aankomen.

Hou in gedachten dat een dieet waarbij je een maaltijd moet vervangen met iets anders, niet ideaal is voor aanhoudend gewichtsverlies. Een meer duurzame optie voor gezonde volwassenen is een gebalanceerd en gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit en groentes waarbij je je goed voelt.

Gewichtstoename

Gewichtstoename kan een doel zijn als je ondergewicht hebt of als je spieren wilt kweken. In het algemeen vindt gewichtstoename plaats wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam gebruikt. De overige calorieën worden opgeslagen in je lever of spieren of als lichaamsvet. Zoete aardappels hebben bijna geen vet en weinig eiwit, met maar 2 gram per 130 gram (7% van de totale calorieën). Dit betekent dat het een rijke bron is aan koolhydraten.

Omdat er niet veel proteine en vet aanwezig is om het proces van koolhydratenopname in je bloed te vertragen, gaat misschien jouw bloedsuiker omhoog na het eten van deze smakelijke knollen. Dit is belangrijk om te onthouden omdat het beheersen van je bloedsuiker een belangrijk onderdeel is van een gezonde levenstijl.

Een grote vierjaarse studie bij bijna 200.000 deelnemers, US-gezondheidsprofessionals assosieerden en grote aardappelinname met een groter gewichtstoename. Echter, de studie gaf niet aan of de mensen normale aardappelen aten of zoete aardappelen.

Ook vonden ze dat 3 maaltijden per week met aardappelen het risico verhoogden van het ontwikkelen van diabetes, hierbij was het belangrijk hoe ze klaargemaakt waren. Gekookt, als puree of gebakken aardappelen verhoogden de kans op diabetes met 51% terwijl frietjes het risico verhoogden met 54%.

Samenvatting

Zoete aardappelen kunnen je gewichtsverlies stimuleren of inperken. Het ligt er helemaal aan hoe je ervan geniet. Ze zijn heerlijk, rijk aan voedingsstoffen en hebben veel vezels. Zo helpen ze je langer een vol gevoel te geven, daarmee kan je mogelijk gewicht verliezen.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar het zelf kweken van aardappels? Dan kan je online of bij je lokale boer pootaardappelen kopen. Hiermee kweek je in de lente zelf deze lekkere knol.