Vrijbaanvoorvernuft
Image default
Woningen

Tips om je woning verstandig te isoleren

Tips om je woning verstandig te isoleren

Door het isoleren van je woning in bijvoorbeeld Zutphen, kun je de energierekening verlagen en hierdoor geld besparen. Het isoleren van de woning kost geld, een professional laten komen kan meer kosten dan je jezelf kunt veroorloven. Als je op zoek bent naar manieren om de energiekosten te verlagen die jouw bankrekening plunderen zal, kunnen we jou helpen. We hebben doe-het-zelf isolatie tips gevonden om jouw energierekening te verlagen en het leefklimaat in huis aangenamer te maken.

Kies de juiste isolatie

Isolatiemateriaal wordt gewaardeerd op basis van de R-waarde of weerstand tegen het warmteverlies: hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. Standaard isolatiemateriaal heeft een R-waarde van ongeveer 3,5 per inch dikte. Isolatie met een hoge dichtheid zoals pir osb plaat, met meer vezels en luchtruimten per vierkante cm, bieden nog hogere R-waarden per cm. Er is ook isolatie met een hoge dichtheid voor plafonds en zolders. Je betaalt uiteindelijk meer en in sommige gevallen moet je het speciaal bestellen, maar isolatie met een hogere dichtheid levert tot wel 35 procent meer isolatiewaarde.

Hoeveel isolatie is genoeg?

De eerste laag woningisolatie die je aan een kaal plafond of kale muur toevoegt, leveren een enorme besparing op. Als je nog eens een paar cm toevoegt, neemt de energiebesparing toe. Raadpleeg de leverancier die de optimale hoeveelheden woningisolatie voor jouw woning om te installeren kunnen berekenen.

De tijd die je nodig hebt om de investering terug te verdienen voor het achteraf aanbrengen van warmte-isolatie varieert sterk, maar studies tonen aan dat extra isolatie zich meestal binnen 5 tot 10 jaar terugbetaalt door de besparing op energiekosten. De terugverdientijd in meer gematigde streken duurt langer, maar onthoud dat isolatie van het huis ook de kosten voor airconditioning verlaagt.

Isoleren en ventileren

Door het toepassen van isolatie in de woning zoals glaswol, wordt de manier waarop het huis ventileert ook anders. De zolder en kruipruimtes “ademen” minder of juist meer, waardoor het van cruciaal belang is dat je goede ventilatie onderhoudt of installeert. Het klinkt wellicht vreemd om eerst je huis dicht te maken met behulp van isolatie en vervolgens met opzet ventilatiegaten te maken om koude lucht binnen te laten. Maar doe je dit niet, dan krijg je vochtproblemen of een onaangename leefkwaliteit in huis.

Zodra je isolatie toevoegt aan bijvoorbeeld het plafond en of de zoldervloeren, is het belangrijk om altijd wat ademruimte te behouden. Maar ook doorlopende luchtruimtes tussen de isolatie en de dakbedekking, van dakrand tot nok. Deze luchtruimte blaast het vocht weg. De grootste fout die klussers maken bij de installatie van isolatie, is om het zo te installeren dat het de luchtstroom bij de dakrand geblokkeerd wordt. De beste manier om dit probleem te voorkomen, is door luchtkokers te installeren om de ruimte zodoende open te houden.

Vacatures in de bouw

Er zijn natuurlijk ook regio’s die onderaan de lijst eindigen en waar een vacature plaatsen voor bijvoorbeeld personeel minder snel voorkomt. Maar welke provincie staat nu echt helemaal onderaan? Drenthe en Zeeland sluiten de lijst met 238.000 en 191.400 werkenden af, maar staan niet helemaal onderaan. Flevoland krijgt die dubieuze eer toebedeeld doordat hier slechts 186.200 Nederlanders werkzaam zijn. 

Personeel gezocht? In welke regio ben jij werkzaam en herken jij jezelf in bovenstaande cijfers? Wij zijn erg benieuwd!

 

https://www.vrijbaanvoorvernuft.nl/tips-om-je-woning-verstandig-te-isoleren/