Vrijbaanvoorvernuft
Image default
Business / Transportation and Logistics

Wat is dat nu precies, lamelparket?

Lamelparket lijkt op een vloer van hout, maar is het niet. Bij lamelparket wordt er gewerkt met lagen hout dat kruiselings wordt verlijmd. Maar de toplaag is altijd een laag van echt hout met daaronder een goedkopere houtsoort. Door deze werkwijze ontstaan er veel voordelen ten opzichte van een vloer van echt houten planken.

Lamelparket kan ook geschuurd worden

Van lamelparket wordt gedacht dat de toplaag te dun is om te laten schuren, in tegenstelling tot een volle houten vloer van massief hout. Maar dit is niet helemaal waar. Boven de mes en de groef van een massieve vloer kan je niet meer schuren dan 2 tot 3 millimeter. Dit betekent dat in de praktijk slechts 3 tot 4 millimeter weg geschuurd kan worden. Dat lijkt onbegonnen werkt voor een lamelparket vloer maar als je bedenkt dat een professionele parketteur slechts 0,6 tot 0,7 millimeter weet weg te schuren, snap je dat bovenstaande bewering niet helemaal waar is. Dit houdt in dat ook een lamelparket vloer zeker 2 keer geschuurd kan worden zodat hij er weer voor jaren piekfijn uitziet. Gedurende 10 tot 15 jaar wordt een vloer vervangen of gerenoveerd. Als je goed kan rekenen, betekent dit dat je ook van een lamelparket vloer op deze manier zeker 45 jaar kan genieten. Dat is toch fantastisch?

Goedkoop in aanschaf

Doordat een lamelparket vloer is opgebouwd uit lagen van een goedkopere houtsoort, is deze over het algemeen goedkoper dan een massief houten vloer.

Niet alleen goedkoper in aanschaf

Een vloer van lamelparket is heel geschikt om zwevend te (laten) leggen. Deze werkwijze is goedkoper vanwege het gereduceerde lijmverbruik. Een vloer lijmen kost tot 4 keer meer per m2 dan een ondervloer die gebruikt wordt als er gekozen wordt voor een zwevend gelegde vloer. Tijd is geld, en het leggen van een zwevende vloer kost ook nog eens minder omdat deze sneller gelegd kan worden.

Minder werking

Door een verlijming van de verschillende lagen hout die kruiselings wordt toegepast wordt een werking voor een heel groot deel tegengegaan. Hout is een natuur product en dat zet uit en krimpt bij de wisselende luchtvochtigheid. Dit uitzetten en krimpen gebeurt vooral in de breedte. De kruiselings verlijmde lagen helpen elkaar om deze natuurlijke werking tegen te gaan. Lamelparket heeft hierdoor tot zo’n 80% minder werking dan een vloer van massief houten planken.

Vraag gerust de professionals van Bax Houthandel naar hun uitgebreide collectie vloeren.